Sve veća uverenost u ekonomski rast

Ove godine generalni direktori su pokazali veoma visok nivo optimizma u pogledu globalnog rasta u narednih 12 meseci.
Optimističniji su u odnosu na prošlu godinu, ali ipak u manjoj meri nego njihove kolege u centralnoj i istočnoj (CEE) i jugoistočnoj (SEE) Evropi, i u svetu.

 

P: Da li mislite da će se privredni rast na globalnom nivou poboljšati, ostati isti ili smanjiti tokom narednih 12 meseci? (Ispitanici koji su odgovorili da će se „poboljšati”)


Zašto optimizam?

Ovakav optimizam na globalnom nivou rezultat je pouzdanih globalnih ekonomskih pokazatelja: berze su u usponu; predviđa se rast BDP-a na većini glavnih tržišta; cene robe su se stabilizovale; prisutan je stabilan oporavak u Evrozoni; očekuje se da će privredni rast u SAD dostići 3%, a u Kini od 6,5 do 7%.
Celokupno ekonomsko okruženje u Srbiji nastavlja da se stabilizuje, a percepcija rizika od strane investitora nastavlja da se poboljšava. Zapravo, može se reći da je došlo do unapređenja sveukupne poslovne klime, da je spoljno okruženje pozitivno i da se u budućnosti očekuju solidne direktne strane investicije.
Broj ispitanih direktora iz Srbije koji su uvereni u rast prihoda svojih kompanija u narednih 12 meseci neznatno se povećao u odnosu na prošlu godinu. Međutim, primećujemo smanjenje broja srpskih direktora koji su „veoma uvereni“ (sa 61% na 45%).

 

 

P: U kojoj meri ste uvereni u rast prihoda Vaše kompanije u narednih 12 meseci? (Ispitanici koji su odgovorili da su „veoma uvereni” i  „donekle uvereni”) 

P: Koliko ste uvereni u rast prihoda Vaše kompanije u naredne tri godine? (Ispitanici koji su odgovorili da su „veoma uvereni” i „donekle uvereni”)

 

Kontakt

Jelena Miletić

Jelena Miletić

Menadžer, Marketing i komunikacije, PwC Serbia

Tel: (+381) 64 82 03 815

Pratite nas: