Informacije o kolačićima

 

Kolačići su male tekstualne datoteke koje vebsajtovi instaliraju na vaš računar kada ih posetite. Upotreba kolačića je veoma rasprostranjena  i oni se koriste u cilju funkcionisanja vebsajtova, odnosno poboljšanja njihovog rada, kao i  za potrebe obezbeđivanja informacija njihovim vlasnicima. Danas, gotovo svi vebsajtovi koriste kolačiče. Ukoliko se zbog prisustva kolačića ne osećate prijatno, njima možete upravljati odnosno nad njima možete vršiti kontrolu putem pretraživača na vašem računaru, a možete ih i izbrisati  iz vaše "istorije poseta veb stranica" (skrivene memorije) po njihovom napuštanju.

Vrste kolačiča:

"Sesijski kolačići" su prisutni u vašem pretraživaču samo u toku sesije pretraživanja, drugim rečima dok ne napustite veb stranicu.

"Trajni kolačići" ostaju u vašem pretraživaču nakon sesije pretraživanja (osim ukoliko ih sami ne izbrišete).

"Kolačići performanse" prikupljaju informacije o tome na koji način koristite vebsajt, primera radi informacije o posećenim veb stranicama odnosno poruke o nastaloj grešci; ovi kolačići ne snimaju lične podatke posetilaca već ih grupišu na način da posetioci ostaju anonimni. Kolačići performanse se koriste u cilju poboljšanja rada vebsajtova.

"Kolačići funkcionalnosti" omogućavaju da vebsajt zapamti zadate opcije (npr. promenu veličine teksta i prilagođavanje stranica) i učini dostupnim usluge kao što je davanje komentara na blog.

Upotreba kolačića od strane PwC: U tabeli koja sledi prikazano je kako koristimo kolačiće na ovom vebsajtu. Pristupanjem ovom vebsajtu dajete saglasnost da na vaš kompjuter/uređaj instaliramo kolačiće u navedene svrhe.

 

Dobavljač Ime i prezime Svrha Vrsta Vreme trajanja
Adobe Analytics AMCV_###
@AdobeOrg
Ovaj kolačić se koristi za identifikovanje jedinstvenih posetilaca. Aktiviran je koristeći programski jezik JavaScript za potrebe čuvanja podataka o svakom jedinstvenom posetiocu na AMCV_###@AdobeOrg cookie na domenu postojeće veb stranice , gde### predstavlja slučajni niz znakova. Kolačić matičnog servera - trajni 2 godine od datuma njihovog postavljanja/ažuriranja

Zastareli kolačići: Nisu više u upotrebi ali su još uvek uključeni za stare posetioce. Ovi kolačići mogu da se izbrišu.

Dobavljač Naziv Svrha Vrsta  Vreme trajanja
Webtrends PWC_WOD Identifikovanje posetilaca od strane servera za tagovanje. Identifikovanje posetilaca na osnovu IP adrese. Kolačić beleži podatke za identifikaciju vebsajta, vreme poslednjeg pristupa vebsajtu, vreme početka posete vebsajtu i korisničko ime posetioca. Kolačić matičnog servera - trajni 10 godine
Webtrends ACOOKIE Identifikovanje posetilaca od strane programskog jezika Java Script. Kolačić beleži podatke za identifikaciju posetilaca, vreme poslednjeg pristupa i vreme početka posete vebsajtu. Kolačić drugih servera - trajni      2 godine
Pratite nas: