Electronic VAT Recorder

Od 1. januara 2023. godine svi obveznici PDV registrovani u sistemu PDV Republike Srbije i dobrovoljni korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) dužni su da elektronski evidentiraju obračun PDV u sistem elektronskih faktura. Većina društava u Srbiji ostvaruje napredak u korišćenju Sistema elektronskih faktura te posluje u skladu sa novim zahtevima Zakona o elektronskom fakturisanju. Ipak, pojedini segmenti procesa kao što je unos PDV se i dalje vrše ručno.

  • Elektronsko evidentiranje obračuna PDV u SEF vrši se u roku za podnošenje poreske prijave za svaki poreski period za koji se obračunava PDV, i to bilo u zbirnu ili pojedinačnu evidenciju u zavisnosti od vrste transakcije na koju se plaća PDV.
  • Evidentiranje obračuna PDV u SEF predstavlja veliko administrativno opterećenje za poreske obveznike koji ostvaruju veliki obim transakcija koje podležu prijavi (npr. transakcije za koje važi obračun izlaznog PDV za koji postoji pravo na odbitak, kod isporuke dobara bez naknade na koje se plaća PDV).
  • Za elektronsko evidentiranje obračuna PDV moguće je koristiti i automatizaciju putem API-ja. Poreski obveznici bi trebalo da razmotre pitanje automatizacije kojim se štedi vreme i otklanja svaka mogućnost nastanka greške, odnosno propusta.

Playback of this video is not currently available

1:03

Electronic VAT recorder

Elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a u Sistemu elektronskih faktura može biti dug i mukotrpan posao. Naš tim je razvio tehnološko rešenje "Electronic VAT Recorder" koje omogućava automatizaciju ovog procesa, drastično veću efikasnost i eliminaciju potencijalnih grešaka.

Contact us

Dragan Draca

Dragan Draca

Partner, Tax Services, PwC Serbia

Olivera Mihailovic

Olivera Mihailovic

Director, Tax Reporting & Strategy Services, PwC Serbia

Pratite nas: